dissabte, 13 d’abril del 2013

EL BARRI DEL FARRÓ


El Farró és un barri que està ubicat entre la Vila de Gràcia a l'est, Vallcarca al nord-est, el Putget al nord i Sant Gervasi de Cassoles al sud i a l'oest.
Rep el seu nom de Silvestre Farró, que a principis del segle XIX hi construí les primeres cases, amb façana al carrer de les Santjoanistes, el qual dugué el nom de Farró fins els 1929. Tot i això, no es començà a conformar el barri fins cap al 1850, quan Joaquim Ferrer i Mandri urbanitzà set mujades de terra que tenia en aquest sector, convertint-lo en el segon nucli de Sant Gervasi (el primer, més antic, era situat al voltant del carrer de Sant Gervasi i la Bonanova).

Els seus límits són:
Al nord, la Ronda del Mig o ronda del General Mitre.
Al sud, el carrer de Guillem Tell.
A l'est, l'avinguda del Príncep d'Astúries.
A l'oest, el carrer de Balmes.


És un barri residencial i familiar on hi ha unes poques botigues.   El centre històric es troba a la plaça de Mañé i Flaquer i als carrers del voltant. La majoria de carrers són estrets i alguns són per a ús preferent dels vianants.
 A més el sector també compta amb alguns passatges arbredats de cases adossades com ara el de Sant Felip o el de Mulet; abans al barri hi abundaven les torres d'estil modernista destinades per a l'estiueig de la burgesia barcelonina (quan Barcelona es limitava a la Ciutat Vella), la majoria substituides per pisos amb l'excepció d'unes poques com ara les dels passatges esmentats.

Una passejada per aquests passatges et trasllada al segle XIX . T'impregnes de tranquil·litat i per uns moments t'oblides del brogit actual dels carrers del centre de Barcelona. Quant art, quanta harmonia... val la pena trepitjar aquest indret que ens fa imaginar històries llunyanes de la gent que hi va viure.

PASSATGE MULET 






















PASSATGE SANT FELIP




































Tant la Carme com jo vàrem viure tota la vida a Sant Gervasi i no sabíem que pertanyíem al barri del Farró. De fet ni n’havíem sentit a parlar mai. Ens en vam assabentar arrel de la visita que vam fer a en Josep M. Contel membre actiu del taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis. Jo vivia al carrer Homer, engolit per la Ronda General Mitre i la Carme al carrer Vallirana, nucli del barri.

PERSONATGES IL·LUSTRES QUE VAN NÉIXER, VAN VIURE O VAN TREBALLAR EN                                                  
AQUEST BARRI

Mercè Rodoreda va néixer a una petita torre amb jardí el 10.10.1908 al carrer de Sant Antoni, actualmente carrer de Manuel Angelon. Va anar un any a una escola del carrer Pàdua a l’alçada del carrer Vallirana.

Antoni Tàpies va viure des que es va casar fins a la seva mort al número 57 del  carrer Saragossa.

Casa d' Antoni Tàpies



















L'astrònom Josep Comas Solà en el seu observatori de la Vil·la Urània (entre el carrer Saragossa i la Via Augusta), el 20 de març de 1915 va descobrir el planeta Hispània.


Rètol que hi ha a l'entrada pricipal de la Vil·la, a la Via Augusta

E



En aquest rètol hi diu textualment:

En su observatorio de esta "Villa Urania" el
astrónomo JOSÉ COMAS SOLÁ, descubrió
el 20 de marzo de 1915 el planeta Hispania 
( 804 ) primero de la serie de astros 
descubiertos por él, que fué primer director
del observatorio Fabra 1868-1937.


Vil·la Urània ( l'entrada del carrer Saragossa )


Si voleu més informació d'en Josep Comas Solà, cliqueu els següents enllaços:

Magda Simon Parés

3 comentaris:

  1. Gràcies per explicar l'origen i històries d'aquest barri. Me n'hi vaig a viure la setmana que ve.

    ResponElimina
  2. Amb tota cordialitat voldria aclarir que els límits del barri del Farró, no son els que més amunt dieu -de fer la Wikipedia també comet el mateix error- i que reflectiu al mapa que adjunteu.

    Els límits del barri, dins el Districte de Sarrià-Sant Gervasi, son:

    Al nord, la Ronda del Mig o ronda del General Mitre.
    Al sud, el vèrtex que forma la confluència de la Av. Riera de Cassoles amb la Via Augusta
    A l'est, l'Avinguda Riera de Cassoles (l'antiga Av. del Príncep d'Astúries).
    A l'oest, el carrer de Balmes.

    Moltes gràcies.

    ResponElimina