dilluns, 25 de febrer del 2013

Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis





Gràcies al Fede, van arribar a les nostres mans uns exemplars de la publicació trimestral Camèlies, editada pel Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis. Ens van interessar tant, que la Magda i jo ens vam posar en contacte amb el seu Gerent, Josep M. Contel, per conèixer millor les seves activitats i per fer-nos sòcies.

El Sr. Contel ens va explicar que el Taller va nàixer el 1992 d’un procés assembleari que volia recuperar la memòria oral del barri i difondre la seva història. Després de convertir-se en Associació el 1994, l'any 2011 es va annexionar al Centre d’Estudis.

Paral•lelament a la seva tasca d’investigació, recuperació i difusió de temes històrics o commemoratius relacionats amb Gràcia, l’entitat organitza cicles de conferències, itineraris i exposicions. En quan a publicacions, a més de l’esmentada Camèlies, també oberta a altres barris de Barcelona, han editat llibres d’investigació com ara Gràcia, temps de bombes, temps de refugis, del mateix Josep M. Contel i La Festa Major vista pel fotògraf Ramírez.

El Taller d’Història també gestiona el Refugi de la Plaça del Diamant.

La seva seu es troba al Passeig Mare de Déu del Coll, 79, a la Finca Sansalvador, que té una història ben curiosa:

El 1909, el Dr. Salvador Sansalvador va encarregar al seu amic Josep Maria Jujol el projecte d’una torre en un terreny ple de desnivells que Jujol va aprofitar per fer terrasses i un jardí amb racons sorprenents. Va projectar un edifici original amb l’alternança de totxo i pedra que s’integrava en el paisatge.  Quan la construcció estava a mitges, durant la prospecció d’un pou es va descobrir una mina d’aigua. 




En analitzar-la, s'hi van trobar rastres lleugers d'activitat radiològica, i com en aquella època de noves descobertes científiques es pensava que la radioactivitat era bona, es va decidir exagerar-ne les propietats per explotar-la i comercialitzar-la amb el nom d’"Agua Radial".

Jujol va practicar una sèrie de galeries subterrànies per accedir millor al pou i va haver d’adaptar la part construïda per situar-hi la planta embotelladora, que va funcionar fins que el pou es va assecar.



Després d’anys d’abandonament i d’okupació, l’Institut del paisatge urbà  va restaurar la finca i la va cedir al Taller d’Història de Gràcia.
















Si voleu veure el programa d’activitats del Taller, feu un clic aquí

M. Carme Juan Torné

1 comentari:

  1. Sabeu si del fotògraf Ramirez hi ha algun fons. M'agradaria sobretot de l'Orfeó Gracienc.

    ResponElimina