dilluns, 4 de març del 2013

Les colles de Sant Medir



Enguany la Festa de Sant Medir es va avançar a dissabte perquè queia en dia festiu.

L'origen del romiatge es situa al 1830 quan el forner Josep Vidal i Granés, de 28 anys, que tenia obrador i vivenda al número 111 del carrer Gran, va complir la promesa  que havia fet  a Sant Medir: si el sanava d’una greu malaltia aniria cada 3 de març a la seva ermita a la serra de Collserola muntat dalt d'un ase. Perquè la gent de la vila se n’assabentés, va anar repartint un munt de caramels, dels que ell mateix preparava a l'obrador. 

Monument a les colles a la plaça Trilla
L'any següent, al forner se li van afegir parents i amics, tots dalt de cavalls i ases. Varen tenir la bona idea d'incorporar-hi música mitjançant un sac de gemecs, una cornamussa i un timbal. I així va néixer la primera colla, “la d’en Vidal”. La segona colla va ser “L'Antiga de Sant Medir” que encara existeix. Després se’n formaren d'altres a Gràcia i també a Sant Gervasi, Sarrià i Sants, fins al punt que el Diari de Barcelona del 4 de març de 1853 ja informava de la importància que adquiria la festa aplegant aquell any unes 300 persones.

En la publicació Camèlies de juliol de l’any passat, Josep M. Contel va publicar un extens article en el qual formula la hipòtesi documentada que Josep Vidal i Granés hagués militat com a voluntari realista i un cop llicenciat, a causa d’una denúncia, fos detingut i traslladat a la Ciutadella en temps de l’ignominiós comte d’Espanya on romandria pres durant 14 dies. I fóra en aquest moment quan podria haver fet la promesa a Sant Medir.

Si vols llegir l'article de Josep M. Contel sencer, fes clic aquí


L'Ermita el dia de Sant Medir

Sigui com sigui la tradició continua ben viva. Des de bon matí les 17 colles de Gràcia dins de camions descoberts i encapçalades pels banderers a cavall, passegen pels carrers del barri tirant caramels. Després del pregó a la plaça de la Vila fan cap a l’ermita, on veneren el Sant i dinen.

L’acte més important és a les vuit del vespre  quan arrenca la desfilada de totes les colles juntes, enguany 26, carrer Gran de Gràcia avall, acompanyats de música i tambors i llancen milers de caramels als milers de persones, petits i grans, veïns i forasters, que s’apleguen joiosos per a la festa.



La Federació de Colles de Sant Medir va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2002.

M. Carme Juan Torné


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada