dimecres, 2 de gener del 2013

L'ESTEL DE NATZARETH





En les dues entitats s'ha representat sempre els Pastorets. Una de les moltes variants dels Pastorets que s'han interpretat arreu del país és l'Estel de Natzareth, una obra que des de l'any 1903 es fa cada any al Cercle de Gràcia. 

L'obra es va estrenar el 1898  al centre Moral, d'on Ramon  Pàmies n'era soci. Després restà aparcada, fins que amb motiu d'una escissió de socis del Centre Moral, es fundà el 1902 el Cercle Catòlic, on s'incorpora Pàmies amb la seva peça teatral. 



Pare d'una bona amiga nostra fent d'arcàngel Sant Miquel l'any 1934


El Cercle també va adquirir la música, generant aquest fet una fusió entre El Cercle i l'Estel de Natzareth que l'ha acompanyat durant més de cent anys, esdevenint  propietari dels drets d'allà on es representa l'obra.

A primera fila el meu nét Joan fent de pastoret l'any 2004
 




Durant aquest temps l'obra s'ha representat diverses vegades tots els anys, excepte el parèntesi de la guerra civil (1936-39). Al acabar la guerra els responsables de l'entitat varen demanar el permís corresponent per tornar-la a fer en català, el grup de teatre va preparar també la representació de "Los pastorcillos de Belén". Finalment el dia de Nadal poc abans de l'actuació, va arribar el desitjat  permís, esdevenint aquesta la primera representació feta pública després de la guerra. Superat aquest entrebanc "L'Estel de Natzareth" s'ha representat cada any amb normalitat. En el transcurs dels anys l'obra ha patit algunes transformacions tant en la llargada del text com en la música, en aquest apartat cal ressenyar els arranjaments del mestre Josep Guinovart o els que va fer més tard el desaparegut Jordi Doncos entre d'altres.


Els Pastorets són una de les tradicions nadalenques més arrelades al nostre país, malgrat el llenguatge prou anacrònic dels seus textos, Els Pastorets s’expressen amb una radical modernitat  com a element integrador i de cohesió. En els temps actuals on trontollen moltes formes de relació social i cultural, aquestes representacions són un punt de trobada de les diverses generacions i de les diverses procedències que conformen la nostra societat. També han estat durant molts anys refugi i motor de la nostra llengua



Ramon Pàmies i Pina

Ramon Pàmies i Pina va néixer a Barcelona l’any 1874 en el sí d'una família benestant, però degut a problemes  familiars va ser educat pels seus avis. A l'edat de disset anys va escriure la seva primera peça teatral "L'Estel de Natzareth", on probablement l'enfrontament que es desenvolupa entre les forces del bé i del mal reflectit en l'obra, fos un reflex de les experiències viscudes en el sí de la seva família quan era petit. Va estrenar aquest obra en el Centre Moral de Gràcia el 1898.

Magda Simon Parés










3 comentaris:

  1. Cal revisar els autors de peces tan tradicionals com d'aquest "Estel de Natzaret". Les tradicions no es poden perdre.

    ResponElimina
  2. No sóc barceloní i per això m'encanta conèixer històries dels seus barris. I més amb un estil tan ben redactat.

    Jaume Roig

    ResponElimina

  3. A Gràcia em sembla que és el barri on s'han fet més representacions simultànies dels Pastorets, en ser tan rica en entitats, ho ha estat també en vivències, i en l'expressió d'aquestes vivències. Jo vaig fer de Marededéu als LLuïsos de Gràcia i el meu pare també.

    ResponElimina