En aquestes cooperatives, a diferència de les confessionals, les dones hi actuaven. A les confessionals durant molts anys no admetien dones, els seus papers els feien els homes disfressats.
L'entitat gracienca més tardana en permetre l'actuació de dones en les seves peces teatrals foren els Lluïsos de Gràcia.Van actuar els homes fent el paper de les dones fins la temporada 1956-57.
A continuació us parlaré d'algunes de les Cooperatives Populars més antigues de Gràcia:
A continuació us parlaré d'algunes de les Cooperatives Populars més antigues de Gràcia:
"La fraternidad y el artesano" ( 1858) actualment "L'artesà de Gràcia" situat a la Travessia de Sant Antoni,6-8
Aquesta cooperativa popular de Gràcia,es va mantenir en actiu fins a la dècada dels 70. Degut a la pressió veinal l'Ajuntament va comprar l'edifici el 1980 i va ser cogestionat com a centre cívic per les entitats de Gràcia. Al 1985 la vida del centre es llanguia i el 1993 es va fer una concessió a l'entita cultural TRAM i va néixer l'actual Tradicionarius.
El centre disposa d'un teatre-auditori amb una cabuda màxima de 400 persones, una sala d'exposicions, un bar de trobada, dues aules.
Recenment s'ha arreglat l'espai exterior per fer una plaça dedicada a Anna Frank.
Recenment s'ha arreglat l'espai exterior per fer una plaça dedicada a Anna Frank.
Racó del bar L'Artesà |
L'associació TRAM organitza cada any el festival Tradicionàrius, la mostra més important de la música d'arrel tradicional arreu dels països de llengua catalana. Es fan concerts i balls i altres activitats al llarg de diverses setmanes.
Teatre-auditori de L'Artesà de Gràcia |
Cooperativa de teixidors a mà ( 1876) actualment seu del Teatreneu situat al carrer Terol, 26
Es va crear a partir d'una cooperativa de consum de paletes i de teixidors a mà la qual es dissolgué i es va separar pels dos oficis i esdevingué la cooperativa La Lleialtat al 1892. Amdues cooperatives, vinculades al pensament republicà federalista lliberal i al moviment obrer urbà van arribar a tenir 500 socis que rebien serveis de tipus social i cultural a més de l'economat.
L'edifici de la Lleialtat tocava paret per paret amb l'edifici de can Pardal on vivia la meva àvia i tinc molt present (inicis dels anys 50) les tardes de diumenges que amb els meus germans i cosins passàvem bones estones mirant els balladors que sortien al terrat a refrescar-se i fer-se petons. Per nosaltres era tota una aventura.
Entrada del Teatreneu |
Cooperativa obrera La Lleialtat (1892) actualment Teatre Lliure situat al carrer Montseny, 47.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada