diumenge, 18 de novembre del 2012

MERCATS DE GRÀCIA


MERCAT DE L'ABACERIA CENTRAL





El mercat de l’Abaceria Central està situat a la Travessera de Gràcia, envoltat pels carrers de Puigmartí, Mare de Déu dels Desemparats iTorrijos. Té una superficie comercial de1.572m2.
A finals del segle XIX es va iniciar un mercat a l’aire lliure a la plaça de la Revolució de l’antiga vila de Gràcia. Posteriorment, un industrial anomenat Puigmartí va decidir construir l’actual mercat cobert que es va inaugurar el 1892 sota el nom de Santa Isabel. Durant un temps va coexistir amb el mercat a l’aire lliure. Posteriorment va rebre el nom de Mercat de la Revolució. Aquest mercat ocupa l’espai on estava instal·lada la fàbrica del vapor nou (a la Travessera de Gràcia entre el Torrent de l’Olla i el Torrent d’en Vidalet).





Com els altres mercats centenaris de la ciutat, té una estructura arquitectònica metàl·lica amb tancament d’obra vista i està format per tres cossos, una nau de grans proporcions amb un cos central i dos laterals, que destaca també per les seves teulades ovalades.




Reconstruït el 1965, va recuperar durant un temps el nom de Mercat de la Revolució fins que es va anomenar Abaceria Central, que és el nom que manté actualment.

A la dècada de 1980 i 1990 s’hi van fer reformes puntuals, però en conjunt està pendent de remodelació .


MERCAT DE LA LLIBERTAT

El mercat de la Llibertat està situat entre el carrer del Cigne, el carrer Berga, el de Sta Eugènia i el de Benet Mercadé. A grans trets entre la Plaça Gal·la Placídia i el carrer Gran de Gràcia.És un dels mercats més antics de la ciutat de Barcelona. Està situat en uns terrenys del terratinent Marc Olives, que el 1831 va disposar que s'hi edifiquessin cases i una àmplia plaça, on de seguida es van instal·lar els pagesos per vendre les seves mercaderies.
L'edifici actual es va inaugurar el 1888, segons projecte de l'arquitecte municipal de la Vila de Gràcia, Miquel Pasqual i Tintorer. La seva característica decoració modernista és obra de l'arquitecte Francesc Berenguer i Mestres, amic i admirador de Gaudí.Té una superfície comercial de 1.300 m2. A la part central de la façana, unes peces de ferro molt treballades formen un preciós escut modernista i l'acabament de la teulada feta amb peces de ceràmica vidriada negra i rogenca, està rematat amb unes sanefes de ferro.



La coberta és feta de ferro amb un tancament perimetral d'obra vista. Tant en la part superior com inferior de l'estructura de ferro hi ha un seguit de plafons amb obertures horitzontals estretes que permeten el pas de l'aire, tot facilitant la ventilació del mercat.

A l'any 2009 es va finalitzar una important remodelació d'aquest mercat.Aquesta reforma va rebre la medalla d’or de la Unió Mundial de Mercats Majoristes. Un dels aspectes més valorats pel jurat va ser que s’ha renovat l’estructura comercial i dels establiments conservant alhora l’arquitectura de l’edifici.
Els dos mercats estan situats al cor del barri de Gràcia i tenen molta vida degut a que és un barri on hi ha gent molt variada des de les persones del barri de tota la vida, descendents de generacions de catalans fins persones de les més diverses ètnies i en conseqüència degut a aquesta pluralitat s'hi troben restaurants de nacionalitats vàries: siris, japonesos, turcs,etc
Aquests mercats a més, estan rodejats de moltes botigues ubicades en els carrers limítrofs i paradetes a la part exterior del recinte que complementen la gran oferta comercial de la zona.
És un autèntic plaer, a banda d'anar-hi a comprar, fer-hi una bona passejada i omplir-te de colors, olors i impregnar -te de l'ambient veïnal i mig vilatà que s'hi respira.

Magda Simon Parés