diumenge, 24 de febrer del 2013

"L'Abans" Gràcia 1869-1976

Plaça Lesseps

El 15 de febrero  vam anar a la presentació del col•leccionable “Abans”, a l’antic casino La Violeta,  ara convertit en Centre Cívic.

Centre Cívic La Violeta ( c/ Maspons, 6 - 8 )

Aquesta obra repassa un segle de Gràcia des de 1869, en que els autors han pogut certificar la fotografia més antiga, i acaba amb les obres de la plaça Lesseps  que marca el canvi del districte.
L’objectiu  és preservar la  memòria oral i visual. Molts veïns han buscat en els seus calaixos i en els seus àlbums per  aportar  gran quantitat de fotografies on s’hi veu  moments obscurs de la història, d’altres de llibertat, de festes tradicionals, instantànies familiars que brinden records i  vivències...També es podrá veure l’evolució urbanística i social.
Aquesta publicació és especialmente un homenatge als veïns de tota la vida d’un barri que els últims temps ha canviat notablement tal com ens recorda el fotoperiodista i cronista local Josep Maria Contel coautor de l’obra junt amb l’historiador Eloi Babiano (els dos graciencs). El dia que vam anar a visitar al senyor Contel ens va explicar que l’obra consta de 50 fascicles setmanals. Un cop acabada la col·lecció es podrá adquirir el llibre complet d’unes 800 pàgines i un miler de fotografies en blanc i negre seleccionades entre  més de 3000 cedides pels veïns i un miler obtingudes d’arxius públics i privats als que també s’ha recorregut.






Els autors del llibre diuen que és una obra antropológica més que historicista ja que a la majoria de fotografíes hi surten els veïns que ens mostren la vida quotidiana  d’una altra època.


Carrer Gran de Gràcia antigament anomenat carrer Salmeron
Magda Simon Parés