dilluns, 4 de març del 2013

Les colles de Sant Medir



Enguany la Festa de Sant Medir es va avançar a dissabte perquè queia en dia festiu.

L'origen del romiatge es situa al 1830 quan el forner Josep Vidal i Granés, de 28 anys, que tenia obrador i vivenda al número 111 del carrer Gran, va complir la promesa  que havia fet  a Sant Medir: si el sanava d’una greu malaltia aniria cada 3 de març a la seva ermita a la serra de Collserola muntat dalt d'un ase. Perquè la gent de la vila se n’assabentés, va anar repartint un munt de caramels, dels que ell mateix preparava a l'obrador. 

Monument a les colles a la plaça Trilla
L'any següent, al forner se li van afegir parents i amics, tots dalt de cavalls i ases. Varen tenir la bona idea d'incorporar-hi música mitjançant un sac de gemecs, una cornamussa i un timbal. I així va néixer la primera colla, “la d’en Vidal”. La segona colla va ser “L'Antiga de Sant Medir” que encara existeix. Després se’n formaren d'altres a Gràcia i també a Sant Gervasi, Sarrià i Sants, fins al punt que el Diari de Barcelona del 4 de març de 1853 ja informava de la importància que adquiria la festa aplegant aquell any unes 300 persones.

En la publicació Camèlies de juliol de l’any passat, Josep M. Contel va publicar un extens article en el qual formula la hipòtesi documentada que Josep Vidal i Granés hagués militat com a voluntari realista i un cop llicenciat, a causa d’una denúncia, fos detingut i traslladat a la Ciutadella en temps de l’ignominiós comte d’Espanya on romandria pres durant 14 dies. I fóra en aquest moment quan podria haver fet la promesa a Sant Medir.

Si vols llegir l'article de Josep M. Contel sencer, fes clic aquí


L'Ermita el dia de Sant Medir

Sigui com sigui la tradició continua ben viva. Des de bon matí les 17 colles de Gràcia dins de camions descoberts i encapçalades pels banderers a cavall, passegen pels carrers del barri tirant caramels. Després del pregó a la plaça de la Vila fan cap a l’ermita, on veneren el Sant i dinen.

L’acte més important és a les vuit del vespre  quan arrenca la desfilada de totes les colles juntes, enguany 26, carrer Gran de Gràcia avall, acompanyats de música i tambors i llancen milers de caramels als milers de persones, petits i grans, veïns i forasters, que s’apleguen joiosos per a la festa.



La Federació de Colles de Sant Medir va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2002.

M. Carme Juan Torné


ELS CASTELLERS DE LA VILA DE GRÀCIA



Els Castellers de la Vila de Gràcia són una colla castellera fundada l’any 1996. El primer 4 de 8 descarregat pels graciencs va ser el 17 d’agost de 2003 a la Plaça Rius i Taulet   (actualmente Plaça de la Vila) en motiu de la diada Castellera de  la Festa  Major de Gràcia.





Els Castellers de Gràcia no són una cosa nova sinó que hi ha referències històriques que daten ja des de finals del segle XIX fins a principis dels anys trenta del segle XX. Cap el 1890 es va formar una colla provinent del camp de Tarragona que s’anomenva Xiquets de Gràcia.

La història de l’actual Colla es va iniciar els anys 90 del segle XX, quan un grup de joves provinents de l’Agrupament  Escolta de Sant Joan de Gràcia, aficionats als castells, comencen a parlar de la possibilitat  de crear una colla castellera. El primer assaig va ser el 23 de novembre de  1996 a la Plaça del Sol. Va començar amb una trentena de persones.

La primera aparició pública de la nova colla gracienca va ser el febrer de 1997 en motiu de la diada castellera de Sta Eulàlia a la Plaça  Sant Jaume de Barcelona.






La presentació oficial al món casteller va ser el 4 de maig de 1997. Apadrinats pels Castellers
de Terrassa, els Castellers de Sants i els de  Sant Andreu de la Barca.
Aquesta primera temporada va ser una època d’alts i baixos importants, tot i que el treball realitzat tot l’any va donar finalment els seus fruits amb la consecució d’un castell de set pisos, el 4 de 7, en motiu de la seva Diada el 23 de novembre.

La colla gracienca compta també des dels primers mesos d'existència d'un grup de grallers propi, que és a l'hora una escola de gralles per a tots aquells que desitgin tocar la gralla en les diferents activitats dels castellers. 



Els Castellers de la Vila de Gràcia, al llarg de la seva trajectòria, han tingut com a local d'assaig diferents espais del barri entre els que podem destacar l'escola Josep Maria Jujol, l'Artesà de Gràcia, l'antiga escola OSI, l'escola Reina Violant  i actualment des de l'any 2012 tenen un nou espai on assajar. L'espai porta el nom "Albert  Musons", en homenatge al periodista i historiador mort l'any 2007. Està  situat al número set del carrer Alzina i comparteixen local amb la Fundació Festa Major de Gràcia. El nou equipament està dissenyat en funció de l'espai que necessiten les dues entitats, de tal manera que hi ha una superfície de 380 m2 pells castellers i 530 m2  per a la Fundació Festa Major. 
Els castellers assagen en una sala  de 9 m2  amb una altura de 4 pisos que equivaldria a 14 metres. 
Sala on assagen els castellers a Can Musons

L'any 1999 es va concedir als Castellers de la Vila de Gràcia la Medalla d'Honor de Barcelona.

Magda Simon Parés